Pöppelmann KAPSTO®:

Sprawdzone serie standardowe GPN 608 i GPN 610, wykonane w 100% z materiałów pochodzących z recyklingu

Lohne, październik 2019. – Temat ochrony zasobów jest głównym tematem tegorocznego wystąpienia Grupy Pöppelmann. Dział Pöppelmann KAPSTO®, ekspert w dziedzinie elementów ochronnych z tworzywa sztucznego, prezentuje m.in. sprawdzone serie standardowe ze swojego asortymentu produktów, które są obecnie dostępne również w 100% z materiałów pochodzących z recyklingu. Kolejnym punktem kulminacyjnym Grupy Pöppelmann jest szeroko zakrojona inicjatywa PÖPPELMANN blue®, w ramach której Pöppelmann łączy w pakiet liczne projekty, których celem jest stworzenie zamkniętej pętli materiałowej. Inicjatywa ta jest ważnym elementem strategii zrównoważonego rozwoju dla nas jako ekspertów w dziedzinie tworzyw sztucznych.

Zatyczki stożkowe GPN 608 i Osłony uniwersalne GPN 610

W 100% recyklowany materiał w sprawdzonych seriach standardowych zapewnia bardziej ostrożne wykorzystanie zasobów. Popularna osłona uniwersalna GPN 610 może być używana jako nasadka lub zatyczka. Niezawodnie uszczelnia wewnętrzne gwinty, otwory i zewnętrzne trzpienie o różnych średnicach od 4,4 do 84,5 mm. Stożkowaty kształt osłony ochronnej z tworzywa sztucznego cechuje się doskonałą tolerancją wymiarów. Stożkowe zamknięcie GPN 608 z bocznym uchwytem jest teraz dostępne w wersji z recyklingu. Obie serie standardowe są dostępne w magazynie i, podobnie jak istniejące serie standardowe, zostały wyprodukowane w znanej jakości KAPSTO®. Alternatywy dla popularnej serii standardowej, oszczędzające zasoby naturalne, produkowane są z polietylenu pochodzącego od konsumentów (PCR-PE).

Ogólnozakładowa inicjatywa PÖPPELMANN blue®

Nowe elementy ochronne wykonane w 100% z materiałów pochodzących z recyklingu są wynikiem intensywnych wysiłków niemieckich ekspertów w dziedzinie tworzyw sztucznych na rzecz ochrony zasobów naturalnych. Dlatego też firma uruchomiła specjalnie inicjatywę PÖPPELMANN blue®, która łączy wszystkie działania grupy w celu osiągnięcia zamkniętego cyklu materiałowego w przetwórstwie tworzyw sztucznych. Eksperci ds. recyklingu ze wszystkich jednostek biznesowych pracują obecnie nad rozwiązaniami umożliwiającymi oszczędzającą zasoby produkcję szerokiej gamy produktów firmy Pöppelmann, np. elementów ochronnych, ale także produktów dla ogrodnictwa i opakowań.