Optymalne właściwości logistyczne:

Nowy, zrównoważony proces produkcji szczególnie dużych elementów ochronnych firmy Pöppelmann KAPSTO®

Lohne, wrzesień 2020 – Pöppelmann KAPSTO® poszerza swoją ofertę produktową: Lider w produkcji, magazynowaniu i transporcie oferuje teraz nowe portfolio produktów z termoformowanych artykułów. Nowo wprowadzona technologia idealnie nadaje się do produkcji szczególnie cienkościennych, wielkoformatowych artykułów. Elementy ochronne charakteryzują się znaczną redukcją materiału i prostą, ergonomiczną obsługą. Gniazdo części pozwala na zwiększenie ilości sztuk produktu w opakowaniu, co przekłada się na oszczędność logistyki i kosztów transportu. Przy wprowadzaniu termoformingu firma Pöppelmann KAPSTO® korzystała z transferu technologii w ramach grupy Pöppelmann, ponieważ termoforming Know-How jest dostępny od wielu lat w innych działach.

Termoforming: Idealne rozwiązania dla wielkoformatowych elementów ochronnych

Proces termoformingu jest szczególnie korzystny w przypadku artykułów obejmujących duże powierzchnie, np. przy budowie rurociągów lub w przemyśle motoryzacyjnym. W termoformingu stosuje się wstępnie wyprodukowane arkusze, z których formowane części są produkowane w specjalistycznych narzędziach pod wpływem ciepła i podciśnienia. Pöppelmann KAPSTO® produkuje te folie we własnym zakresie, dzięki czemu jest w stanie wykonać nawet unikalne materiały i kolory. Nowy proces jest odpowiedni zarówno dla małych, jak i dużych ilości. Możliwe są również konstrukcje na zamówienie. Termoformowane elementy ochronne mogą również przynieść korzyści marketingowe: Wszystkie standardowe artykuły mogą być zindywidualizowane przy niewielkim nakładzie pracy dzięki centralnemu grawerowaniu z logo firmy. Proces termoformowania oznacza większą trwałość: W przypadku termoformowanych elementów ochronnych zastosowanie materiałów jest zredukowane nawet o 70%. Konstrukcja nowej serii standardowej zawiera zaawansowaną geometrię, która umożliwia efektywne zagnieżdżanie elementów ochronnych, zmniejszając objętość transportową i magazynową nawet o 75%.

Nowy standardowy asortyment materiałów PS i PET

Nowe elementy ochronne Nowa seria termoformowanych elementów ochronnych rozpoczyna się od dwóch wariantów konstrukcyjnych, z których każdy dostępny jest w dwóch różnych materiałach i natychmiast dostępny z magazynu: Uniwersalna ochrona ECO GPN 400 wykonana z polistyrenu (PS) i GPN 401 z politereftalanu etylenu (PET) oraz zatyczka ECO z bocznym uchwytem GPN 480 wykonana z PS i GPN 481 wykonana z PET. Artykuły PS dostarczane są w kolorze sygnalizacyjnym żółtym i są łatwe do rozpoznania w celu szybkiego demontażu. Natomiast produkty wykonane z PET są krystalicznie czyste i nadają się szczególnie do zastosowań, w których podstawowe komponenty powinny być widoczne nawet po zamontowaniu elementu ochronnego. Nowa seria standardowa oferuje bezpieczne mocowanie dla zakresów średnic od 57 do 130 mm, zapewniając ochronę w szerokim zakresie zastosowań.

Szerokie spektrum wydajności dla optymalnych rozwiązań

Formowanie termiczne lub wtryskowe, artykuły standardowe lub wyroby wykonywane na zamówienie - klienci korzystają z rozszerzonego zakresu usług oferowanych przez specjalistę ds. tworzyw sztucznych. Ponieważ celem firmy Pöppelmann KAPSTO® jest otwarte doradztwo, aby zawsze oferować najlepsze rozwiązania dla każdego zastosowania, jak wyjaśnia Matthias Grewing, regionalny kierownik sprzedaży i kierownik projektu: "Zapotrzebowanie na szczególnie cienkościenne artykuły zawsze było bardzo duże. Dotychczas znaleźliśmy atrakcyjne rozwiązania w zakresie form wtryskowych, ale w wielu przypadkach nowo wprowadzony proces jest idealnym rozwiązaniem. Jesteśmy szczególnie dumni, że dzięki nowemu procesowi osiągnęliśmy już standardy produkcji w branży motoryzacyjnej".

Köhler + Partner GmbH
Brauerstraße 42